Pro zlepšení uživatelského komfortu uživatelů našich internetových stránek a pro zajištění dalších úkolů požíváme cookies. Používáním s tímto souhlasíte.

hysterie

Publikováno středa 08. leden 2020 20:35

Momentální hysterie na sociálních sítích- tendence vyloučit kočky z některých zemí z výstav nebo zrušit výstavy vůbec.

  1. Podporovat obranyschopnost všech koček odpovídajícím životním prostředím a optimálním chovem. Tzn. množství chovaných koček úměrné prostorám bytu, optimální krmení- ne jen doplňovat misky granulemi, jakékoliv nespotřebované krmivo odstranit, nenechávat trvale. Množství koček odpovídající počtu lidí, kteří se o ně starají. (Příklad- jedna osoba, jednopokojový byt 20 koček + vrhy). Nestresovat kočky výstavou každý týden.
  2. Vakcinace- udržovat v imunitě nejen výstavní kočky, ale všechny doma včetně starých kastrátů. Nenutit veterináře aby dal chovateli vakcínu, že si to aplikuje sám (co byly vynalezeny peníze, jde všechno). Pokud přijde veterinář vakcinovat k chovateli, kontrolovat, jestli má vakcíny v chladu nebo v kapse
  3. Jednorázové rukavice při přejímce koček na výstavu- chrání spíše veterináře než kočku. Kočce je to nepříjemné. Ani humánní lékař při vyšetření (pokud nesahá do tělních otvorů) si nebere rukavice, jen se opláchne, zatím co při přejímce se veterinář desinfikuje. Desinfekce na rukách, oblečení, stolech pokud se nespláchne, ale doplňuje, vydrží hodiny až dny.
  4. Hadrové klece sturdi = zdroj infekce, neestetické, nesplňují účel výstavy- prezentace
koček návštěvníkům
  1. Jednorázová mávátka- ta ke zmrzlinám jsou zřejmě aluminiová, kočka si bleskově ukousne a spolkne. Vhodné pro veterináře, budou mít co operovat. Stevard po každé kočce při desinfekci stolu má desinfikovat i mávátko posuzovatele.
  2. Kdysi bílé pláště posuzovatelů měly svůj význam. Nyní je vhodné oblečení posuzovatelů takové, které se může postříkat desinfekcí.U stevardů automatické.
  3. Podložky na stoly k posuzování- kočky se zachytávají drápky a shrnují je. Už dříve vyzkoušeno na stolech, které nebyly hladké a nemohly se desinfikovat. Pokrytí voskovaným plátnem- kočky ho shrnovaly i když bylo po celém stole, kočky zvedané ze stolu šly i s plátnem.
  4. Na výstavách vhodná desinfekce na stoly, ruce, klece. Nespoléhat, že organizátor klece desinfikoval, vždy desinfikovat znovu. Výběr účinných desinfekčních prostředků je nepřeberný.
  5. Kočky se nechovají ve sterilním prostředí. Tak jako lidé se setkávají s různými patogeny a vytváří si na ně obranyschopnost. Tak jako člověk žijící zdravým životním stylem v běžném prostředí není stále nemocný, tak ani kočka- viz bod č.1




Názor a doporučení k současné problematice probírané na sociálních sítích.
MVDr Květoslava Mahelková